Als de avond valt: Russische Vespers

Aangepast op 16 maart 2020

Als de avond valt 

Update: Door de corona crisis kunnen onze concerten op 18 en 19 april jammer genoeg niet doorgaan. Heeft u al besteld via onze webshop, volgt zo snel mogelijk restitutie. Ons volgende concert is op 10 oktober met muziek van Händel en Bach. Daarover later meer. Het programma Als de Avond Valt - Russische Vespers wordt verplaatst naar het voorjaar van 2021. Wij hopen u een volgende keer weer te zien. Blijf gezond!

Volgend voorjaar zingt Kamerkoor Poco Più een programma met Russisch-Orthodoxe kerkmuziek. Het koor zingt gezangen uit de liturgie van de vespers, het avondgebed van vijf uur in de middag. Veel componisten hebben zich door deze psalmen en gebeden laten inspireren. Saskia Regtering, de dirigent van Più, heeft uit dit prachtige repertoire een keuze gemaakt en daarbij grotendeels de volgorde van de liturgie aangehouden.

Het meest bekend in dit verband is natuurlijk de muziek van Sergei Rachmaninoff: Vsenostsnojebdenië ofwel het Vigilie voor de Hele Nacht, beter bekend als zijn Vespers. Daarin horen we niet alleen gebeden uit de vespers maar ook uit de metten, de kerkdienst om middernacht.In dit concert hoort u vier delen uit deze cyclus. Verder is er muziek van Mikhail Ippolitov-Ivanov, Pavel Chesnokov, Alexander Gretchaninov, Vasili Kalinnikov en Roman Hurko.

Met uitzondering van Hurko werkten al deze componisten tijdens de korte bloeiperiode van de Russische kerkmuziek aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. Tot aan de jaren 80 van de 19e eeuw had de keizerlijke hofkapel in Sint-Petersburg het monopolie op het uitgeven van alle kerkmuziek in heel Rusland. Men hield daarbij streng de hand aan de conventies die Dmitri Bortnianski ruim honderd jaar eerder had vastgesteld en daardoor was er voor vernieuwing geen enkele ruimte.

Tsjaikovski had niet langer vrede met deze situatie. Hij slaagde er samen met zijn uitgever Pjotr Jurgenson in het monopolie van de hofkapel te omzeilen, door zijn Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos niet in Sint-Petersburg maar in Moskou uit te geven. Prompt spande de hofkapel een proces tegen de heren aan, maar dat wonnen ze. Vanaf dat moment volstond de toestemming van de kerkelijke autoriteiten en had het keizerlijk hof geen zeggenschap meer over de eredienst. Maar instrumentale muziek bleef taboe: In Rusland wordt in de kerk ook nu nog alleen à capella gezongen.

De actie van Tsjaikovski en Jurgenson leidde ertoe dat veel componisten nieuwe zettingen van de bekende teksten gingen schrijven - zo ook die in ons programma. Door de komst van de communistische regering na de Russische Revolutie van 1917 kwam er uiteraard een einde aan deze bloeiperiode. De enige componist die niet uit die tijd stamt is Roman Hurko. Hij werd in 1962 in Toronto geboren en is van Oekraïense afkomst. In 2005 publiceerde hij een complete Vespers en daaruit zingt Poco Più twee delen. Voor het koor is dat een zeer aangename kennismaking.

terug

Eerdere programma's

Contact

Het bestuur van Poco Più bestaat uit:

Sascha Falkenhagen, voorzitter
Henny Kruip, secretaris
Marijke Corsten, penningmeester

De website wordt beheerd door Bart van Oerle

Telefoon: 06 1491 3709
E-mail: Via ons contactformulier
KvK: 09172324
IBAN: NL62 INGB 0000 1554 62