<

Where Poppies Grow

Geplaatst op 11 oktober 20023

When Poppies Grow 

Op 20 en 21 april 2024 zingt Poco Più onder leiding van Saskia Regtering een programma met als titel Where Poppies Grow. Dit programma sluit aan bij de herdenkingen van begin mei. Dat klinkt misschien heel droevig, maar dat is het niet. Het gaat om muziek die op de eerste plaats de levenden wil sterken als zij de gestorvenen herdenken.

De Engelse componist Howard Goodall (*1958) schreef in 2008 Eternal Light, a Requiem. Hij combineert daarin teksten uit de Latijnse mis voor de gestorvenen met gedichten van een aantal dichters. E´n daarvan is het beroemde In Flanders Fields, dat John McCrae schreef over de klaprozen die bloeien op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. De titel van het programma is ontleend aan dit gedicht. Goodall zegt er zelf over: "Een modern Requiem is er voor mij een dat het ondraaglijke verlies en het gemis die gepaard gaan met de dood van geliefden erkent. Dat verlies wordt niet verzacht door platitudes over de vreugde die ons in het hiernamaals wacht. Dit Requiem is, net als dat van Brahms, bestemd voor de levenden - het wil zich verhouden tot hun lijden en draagkracht, een Requiem dat zich concentreert op de gevolgen van een groot verlies."

Howard Goodall componeerde eerder al een stuk met een soortgelijk uitgangspunt: In Memoriam Anne Frank werd geschreven bij gelegenheid van de 50e sterfdag van Anne Frank, die in 1945 omkwam in Bergen-Belsen. Goodall kreeg een compositieopdracht van The Voices Foundation, een stichting die zang door schoolkinderen wil stimuleren. Goodall vond het daarom passend om een verbinding te maken met een van de beroemdste jonge mensen uit de Europese geschiedenis. De allesoverheersende boodschap van Anne Franks Dagboek, zegt Goodall, is er een van liefde en optimisme. Daarom moest het stuk vooral warmte en zachtheid uitstralen, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden van haar leven en dood. Hij koos daarvoor gedichten uit van Christina Rossetti, Robert Louis Stevenson en Richard Lovelace.

De Letse componist Peteris Vasks (*1946) zette een tekst van Moeder Theresa op muziek. The Fruit of Silence is een eenvoudige korte overdenking, waarvan Vasks precies de kern weet te treffen.

De concerten vinden plaats in de Grote Kerk, Grote Molenstraat 2 te Elst (Gld.) op zaterdagavond 20 april om 20:00u en zondagmiddag 21 april 2024 om 15:00u. Cathelijne Maat zal bij dit concert de piano bespelen. Bariton Tobias Bethlehem soleert. U kunt hier kaarten bestellen.

terug

Eerdere programma's

Contact

Het bestuur van Poco Più bestaat uit:

Sascha Falkenhagen, voorzitter
Henny Kruip, secretaris
Marijke Corsten, penningmeester

De website wordt beheerd door Bart van Oerle

Telefoon: 06 1491 3709
E-mail: Via ons contactformulier
KvK: 09172324
IBAN: NL62 INGB 0000 1554 62